Gúzsba köt, vagy lágyan átölel a selyemgubó?

„Selyemgubó, mint
Haiku esszencia...
Bölcsességet rejt.”

Gondolatfonalunk szálai:
Selyemszál - Selyemfonál - Pillangó az átalakulás művésze - Selyemgubó effektus Pillangó effektus - A selyemgubó titkos tere - Fények a selyemgubóból – Fénylények – Metamorfózis - A selyemgubó fonala - Kötelékünk a gubóhoz - Megkötözött létünk a gubóban - A pillangó köldökzsinórja – Kötelékeink - Magunk köré tekert kötelékeink - Kapcsolati kötelékeink - Kötelékeink átrágása, szárnyaink bontogatása - 5 elem és a pillangó, fejlődésünk lépései – Pillangó, a lélek fejlődése - Átalakulásunk, megszületésünk útja - Magzati lét – Metamorfózis – Transzformáció – Elengedés – Kibontakozás – Szárnybontogatás - Szárnyakat kötünk – Pillangó, az öröm transzformálás

Selyemgubó - Tóth-Vásárhelyi Réka és Szirmai Nóra kiállítása

Minden leszületett testben egyszer elindul egy belső feszítés. Ez egy folyamat kezdete, amikor testünkben, akár gúzsba kötve is, de teret kell biztosítanunk lelkünk megérkezésének. Ebben a metamorfózisban a testünk és a lelkünk egybeforr és a szellemmel kiteljesedik. Tudatossá válik, kilép a fényre és öntudatára ébred, majd kitárja szárnyait és repülni kezd. Azonban ez az átalakulás, - akárcsak a hernyóknál, akik ösztönösen el is rejtőznek erre az időre, - láthatatlanul, titokban zajlik és visszafordíthatatlan fejlődést hoz. De itt egy nagyot előre ugrottunk, hiszen ez a folyamat végkifejlete az, hogy mi zajlik le titokban a burokba kötve az átalakulás során. Az rejtély, maga az alkímia, nem más, mint a földi élet születése! Az összeolvadás! Ennek a varázslatnak a vízióját igyekeztünk alkotásainkban megidézni. Amikor minden a helyére kerül és egy lélek a földre születik, amikor a selyemgubó rejtekén saját kötelékeit átrágva szárnyra kap a pillangó!

Vers inspirációk

„Pillangóhatás:
Egy szárnycsapás is képes
A világot fogatni!”

„Világtalan hernyó
Titkos rejtekén, színes
Szárnyakat kötöz.”

„Széppé kötözőm
Magam a fonalammal!
- mondta a báb.”

„Szabaddá kötöm
Magam a fonalammal!
- mondta a báb.”

„Az Univerzum
Minden teremtménye, egy
Világot hordoz.”

„Szálainkat, ha
Jól kötjük, magzatként
Szárnnyal születünk.”

„Nem szárnyunk színe,
mérete határozza meg
repülési magasságunkat!
Hanem, hogy jól tudunk-e bánni az elemekkel!”

Tóth-Vásárhelyi Réka (művésznevén: Renka) (Budapest, 1975. július 27. –) magyar iparművész, rajztanár, a kokesibabák nemzetközi hírű készítője, 2015-ben az első külföldi díjazott a Siroisi városában tartott Japán Országos Kokesi Versenyen, majd 2016-ban annak első külföldi fődíjasa.
https://www.facebook.com/katagamikokeshi
https://www.instagram.com/katagamikokeshi

Szirmai Nóra munkái természeti motívumokból, hálózatok megfigyeléséből indulnak ki: Rendkívüli módon foglalkoztatnak engem a kapcsolatok, rendszerek, hálózatok olyan értelemben, mint az emberi viszonyok, a psziché bonyolult felépítése, az ideg - pályák kapcsolódása, az érzelmi összekapcsolódások. Innen ered a vonzódásom az olyan formák iránt is, ahol ezek a dolgok megfogható, látható formában vannak jelen, mint a rovarok szárnyának erezete, az érhálózatok, növényi relevanciák.
https://szirmainora.hu/
https://www.instagram.com/szirmainora.sculptor

Várunk szeretettel minden érdeklődőt a kiállításmegnyitóra!


8 hónapja
#kiállítás #tóth-vásárhelyiréka #szirmainóra #meghívó #megnyitó #mindszentkálla #renka #japán #kokesi