Szirmai Nóra képzőművész
A Budapest Art Mentor program bemutatja: Szirmai Nóra képzőművész
Természetesen acélból – A kerti tárlat
Szirmai Nóra kiállítása, Bozsó Gyűjtemény, 2019.05.10.

Art Is Business

Szirmai Nóra acélszobrászati munkáival először tavaly nyáron találkoztam a Kész Ipari Parkban, az immár tizenöt éve hagyományosan megrendezett és kuriózumnak számító alkotótábor zárókiállításán. A mélygarázs elhagyatottnak tűnő tágas terében, mondhatni a „senki földjén” sétálva a művek között, feltűntek a levelek: Pálmalevél, Bálnalevél, Nautilus levél. Két dolgot azonnal megéreztem. Az első: szembeötlő volt, hogy ezek a munkák egy alkotóhoz tartoznak. Jól definiálható formanyelvük az alkotásokat életre hívó következetes művészi gondolkodásmódról árulkodott. A második: a természetből vett, organikus, főleg növényi formák, vázak, gondosan komponált levélszerkezetek valahogy az otthonosság érzetét keltették bennem. Visszafogott líraisággal töltötték meg azt a teret, amely mindenkié, és igazából senkié...

Geometrikus elemekből építkező, hegesztett acélobjektjeinek redukált világa egyszerű, letisztult formanyelvet képvisel. Bensőséges, érzékeny plasztikái az objektek rideg, nehéz anyagának és a finom vonalú növényi rajzolatok, a levél erezetének kontraszthatásából táplálkoznak. Szelvényes vázszerkezeteiben – például a Bálnalevél és a Váz esetében – az egymáshoz rendelt szénacél szalagok hol sűrűsödnek, hol egymástól nagyobb távolságban húzódnak, furcsán domborodó térjátékot rajzolva ki ezzel, rímelve a fém és a fény virgonc interakciójára.

Az alkotó azonban tovább gondolkodik, kísérletezik anyagával, keresi az acél, a szerkesztett kompozíció, a felület fényeinek harmóniáját, együtthangzását, s ezen az úton újabb és újabb elemeket igyekszik becsempészni a művek által nyújtott sokrétű élménybe. Így érdemes lesz a későbbiekben is nyomon követni Szirmai Nóra művészi munkásságának alakulását.

Árvai-Józsa Kitty

Nautilus Levél

Szirmai Nóra - Nautilus Levél, 2018

A műalkotás adatai:

Méret: 160 x 90 x 50 cm.
Készítés éve: 2018
Technika: hegesztett acél

A cikk megszületését a B. Braun támogatta.

Megjelent: 2020. június

Forrás: www.artisbusiness.hu


3 éve
#sajtó #acélszobrok #bozsógyűjtemény #szirmainóra