A magyar-lengyel kapcsolatok az államalapításig nyúlnak vissza. Az összetartozás, egymásra utaltság tudata fennmaradt az évszázadok során, amint az Stanislaw Worcell 1849-ben papírra vetett sorai is bizonyítják:

"Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapaszkodtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek a léte és erőteljessége a másik életének és egészségének a feltétele."

Az idézet inspirálta a Biomorf kapcsolódások c. kiállítás tervét, melynek szimbolikája, hogy a föld alatt a növények a gyökereiken keresztül kapcsolódnak és így kommunikálnak egymással.

Olyan lengyel és magyar művészek csatlakoztak a kiállításhoz, akinek munkái az emberi kapcsolatokról szólnak és különböző kulturális diszciplinákon keresztül egyetemes párbeszédre és kapcsolódásra törekednek a művész és a befogadó között, önnön alkotói határaikat és az országhatárokat meghaladva és túllépve.

BIOMORF KAPCSOLÓDÁSOK A PLATÁN GALÉRIÁBAN (Nagykörút - 2023.11.04. II. rész. - hatoscsatorna)
Vendégek: Kriston Wojtek - igazgató, Platán Galéria / Dr. Bacsek Júlia - kurátor. Szerkesztő-műsorvezető: Dombóvári Gábor

Megnyitó: 2023. október 25. (szerda), 17.00 óra
Helyszín: Platán Galéria – 1061 Budapest, Andrássy út 32.

Kurátor: dr. Bacsek Júlia

Kiállító művészek: Alicja Wróblewska, Alexandra Grela, Darius Gwizdala, Tomasz Piars, Békési Ervin, Kiss Dániel, Mészáros László, Őry Annamária, Romvári Márton, Szirmai Nóra, Vető Orsolya, Végh Júlia

A kiállítás a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége által finanszírozott MoU-projekt keretében jött létre.

Megtekinthető 2023. november 30-ig.

TOVÁBBI KÉPEK


5 hónapja
#kiállítás #meghívó #platángaléria #videó #photoswipe #megnyitó