Három dimenzió – a test vagy tárgy szélességi, hosszúsági és mélységi kiterjedését jelenti, ami releváns címadás lehet egy plasztikákat bemutató kiállításon. Ám utalhat a tárlat három, egymástól markánsan elkülönülő szobrászművészének független irányokat jelentő útjaira és eredményeire is.

Szirmai Nóra szobra
Fotó: Baráth-Szabó Evelin

Közös iskolából indult, egyazon szellemiséget valló és továbbörökítő, ma már különböző utakon járó művészek egyéni törekvéseit mutatja be közös kiállításuk. Baráth Fábián, Gilly Tamás és Szirmai Nóra bár egymástól különböző szemléletű plasztikákat készítenek, mégis számos tekintetben azonosak: mindhárman Kecskeméten tanultak a Kandó Kálmán Művészeti Szakközépiskolában, ahol Lakatos Pál szobrászművész tanítványaiként szobrász szakon végeztek, s később a Magyar Képzőművészeti Egyetemen is szobrász szakra jártak. Az egykori osztálytársak ma Magyarország különböző pontjain élnek, munkásságukra pedig alapvetően az absztrakt formanyelv és a maradandó anyagok használata (acél, bronz, kő) jellemző.

Szirmai Nóra szobra
Fotó: Baráth-Szabó Evelin

A Három dimenzió című kiállításon a három szobrászművész összesen mintegy 30 alkotása a kecskeméti Hírös Agóra és Kulturális és Ifjúsági Központ tágas Kodály-termében nyomban beszippantja és a művekhez közel vonzza a szemlélőt. Műveik egymástól nem elválasztva, hanem a nagy térben koherens egységként, organikusan vezetik a látogató figyelmét, aki a végtelen térélményt és az alkotások kiegyenlített belső párbeszédét tapasztalhatja meg a szobrok között bolyongva.

TOVÁBB OLVASOM

 

Képiró Ágnes írása - az Országút magazinban, mely kulturális, művészeti, közéleti, tudományos témájú publicisztikákat, interjúkat, verseket, prózákat, eseményeket és recenziókat kínál az olvasóinak.

Szirmai Nóra, Baráth Fábián és Gilly Tamás szobrászművészek Három dimenzió című kiállítása 2024. október 3-ig tekinthető meg a Hírös Agóra és Kulturális és Ifjúsági Központban (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.).


24 napja
#kiállítás #hírösagóra #szobrászat #szirmainóra #gillytamás #baráthfábián